În fiecare an, mai mult de 600 000 de interventii chirurgicale sunt efectuate în SUA pentru afectiuni colorectale.Cele mai frecvente afectiuni fiind tumorile maligne (cancerul),tumorile benigne si diverticuloza complicata.Desi chirurgia nu conduce întotdeauna la vindecarea cancerului,ea este cea mai buna cale pentru a opri sau încetini generalizarea bolii, pentru a preveni unele complicatii si a ameliora temporar sau definitiv calitatea vietii.
Pacientii ce sufera o operatie pe colon sau rect se confrunta cu o recuperare îndelungata si dificila din cauza faptului ca operatiile clasice „deschise” sunt invazive. În majoritatea cazurilor, chirurgii sunt nevoiti sa faca o incizie lunga. Chirurgia deschisa are ca rezultat o durata medie de spitalizare de cel putin o saptamâna si de 6 saptamâni de recuperare.
Ce este colonul?
Colonul sau intestinul gros,este partea inferioara a tractului digestiv. Intestinul este un organ lung tubular ce este format din intestinul subtire, colon si rect, care este ultima parte a colonului. Dupa ce mâncarea este înghitita, ea începe sa fie digerata în stomac, care apoi se goleste în intestinul subtire, unde componentele nutritionale ale alimentelor sunt absorbite. Reziduul ramas tranziteaza colonul catre rect si este eliminat din organism. Colonul si rectul contin bacterii, absorb apa si retin reziduul pâna la eliminarea prin anus.
Tumorile, ulceratiile, polipii colonici impun îndepartarea segmentului de colon afectat împreuna cu leziunea respectiva,operatie denimita colectomie. Diagnosticul acestor afectiuni necesita colonoscopie si biopsie pentru a diferentia natura maligna (canceroasa) sau benigna a acestora. Examenul CT (computer tomograf),pot fi necesare pentru evaluarea extensiei bolii. În timpul interventiei chirurgicale, portiunea de intestin cu leziunea este rezecata (taiata) în limite de siguranta, împreuna cu tesuturile înconjuratoare. Ganglionii vor fi biopsiati pentru prezenta celulelor canceroase. Operatia se termina fie prin anastomoza , când continuitatea intestinului se reface prin suturarea (coaserea) capetelor intestinale ramase,fie capatul de jos se închide iar cel de sus se scoate la piele, colostomia(anus contra naturii). Anastomoza se poate face prin sutura (cusatura) manuala sau de preferat mecanica cu ajutorul unor aparate speciale de agrafat(staplere),din pacate destul de costisitoare. Colostoma poate fi temporara,se desfiinteaza la 2-3 saptamâni sau la peste 3 luni,sau definitiva în cazul cancerului rectal jos situat.
Diverticuloza colonica
Diverticuloza este o boala determinata de lipsa îndelungata a fibrelor din alimentatia zilnica ceea ce determina contractii puternice la nivelul colonului, cu formarea unor “mici pungi”(“degete de manusa” de 0,5cm) ce prolabeaza la nivelul peretelui colic. Majoritatea pacientilor cu diverticuloza (pâna la 50% dintre persoanele peste 70 de ani) nu prezinta nici un simptom, dar uneori, una dintre aceste “pungi” se poate infecta când vorbim de diverticulita si evolua spre sângerare sau perforatie,care se complica cu abcesul (punga de puroi), fistulizarea, adica deschiderea la exterior sau în alt organ învecinat, sau mai grav, peritonita generalizata,purulenta sau fecaloida. Severitatea simptomelor variaza de la durere vaga, în abdomenul inferior stâng, cu diaree, constipatie sau amândoua pâna la durere severa, febra,stare septica,peritonita, obstructie intestinala. Pentru pacientii cu simptome usoare, adaugarea mai multor fibre la dieta, cu fructe, legume si cereale integrale sau cu unele suplimente alimentare (ex. bauturi cu fibre), poate duce la ameliorarea simptomelor. Pot fi necesare anumite investigatii, cum ar fi clisma baritata sau colonoscopia, pentru a exclude alte boli mai grave.Simptomele mai severe raspund de regula la antibiotice, uneori fiind necesara administrarea acestora intravenos, în spital. Pacientii cu peritonita sau ocluzie necesita operatie în urgenta. La ceilalti, stenoza sau al doilea episod de inflamatie impun interventia chirurgicala programata. Ca si în interventia pentru cancer, se elimina segmentul de intestin afectat si uneori este necesara efectuarea unei colostomii(anus contra naturii) temporare.
Operatia
Pentru operatia laparoscopica, chirurgul, în loc sa faca o incizie mare, introduce 4-5 trocare în abdomen prin miniincizii de 0,6-1,2 cm prin care se introduce în abdomen laparoscopul (tub metalic care lumineaza si transmite imaginea prin niste lentile) atasat la o minicamera video si instrumentele chirurgicale. Echipa chirurgicala efectueaza aceeasi operatie ca si în tehnica deschisa, dar fara deschiderea abdomenului. Operatia se urmareste pe un monitor TV, imaginea fiind captata de minicamera. Segmentul de intestin este extras prin largirea uneia dintre miniincizii.
Postoperator, dupa interventia laparoscopica, durerea este mai scazuta,normalizarea functiilor intestinale si reluarea activitatilor cotidiene este mai rapida.
Colostomia
Majoritatea pacientilor care vor fi supusi interventiilor pe colon sunt îngrijorati de necesitatea colostomiei(scoaterea intestinuli în anus contra naturii) si montarii unei “pungi” în care se evacueaza materiile fecale. Aceasta este însa necesara numai în anumite cazuri de cancer colonic, mai frecvent în unele cazuri în urgenta,pentru tumorilor ocluzive si este temporara. Când leziunea este situata în portiunea de jos a rectului, colostomia este definitiva, deoarece dupa rezecarea rectului nu mai ramâne suficient intestin pentru anasomoza. Colostomiile temporare sunt mai frecvent necesare în cazul interventiilor efectuate de urgenta si pentru diverticulita complicata, deoarece infectia intestinului nu permite efectuarea suturilor în siguranta.
Dupa operatie ar putea apare fistule, adica desfacerea partiala a cusaturii de la nivelul anastomozei. De aceea, în unele cazuri se efecteaza o colostomie temporara deasupra anastomozei care sa protejeze pacientul în cazul fistulei,adica sa previna trecerea materiilor fecale în abdomen prin cusatura desfacuta.
Care sunt avantajele rezectiei laparoscopice de colon
- Durere postoperatorie mai redusa
- Scurtarea spitalizarii
- Poate avea ca rezultat o întoarcere mai rapida la alimentatia de tip solid
- Reluare mai rapida a functiilor intestinale
- O reluare mai rapida a activitatilor normale
- Rezultate cosmetice îmbunatatite
- Risc redus de complicatii la nivelul inciziilor
Pregatirea pentru operatie
- Pregatirile preoperatorii includ analizede sânge, evaluare medicala, radiografie pulmonara si EKG, etc., functie de vârsta si starea generala.
- Dupa ce chirurgul va informeaza asupra operatiei si riscurilor va trebui sa semnati un consimtamânt.
- Transfuziile sangvine si/sau produsele de sânge pot fi necesare, mai ales daca sunteti anemic.
- Clasic,rectul si colonul trebuie sa fie complet goale înainte de operatie; pacientul trebuie sa bea o solutie purgativa speciala ;actualmente aceasta pregatire o facem selectiv.
- Este recomandat sa faceti dus în seara dinainte sau în dimineata zilei operatiei.
- Antibioticele orale pot fi prescrise preoperator.
- Dupa miezul noptii, în noaptea dinaintea operatiei, trebuie sa nu mâncati si sa nu beti nimic în afara medicamentelor pe care chirurgul v-a permis sa le luati.
- Medicamente precum aspirina, anticoagulantele, medicatia anti-inflamatoare si vitamina E trebuie sa fie oprite temporar înaintea operatiei.
- Renuntati la fumat.
Ce se întâmpla daca operatia nu poate fi efectuata sau finalizata prin metoda laparoscopica?
La un anumit numar de pacienti operatia laparoscopica nu poate fi efectuata si se „converteste” la operatie clasica, “deschisa”. Factorii de risc:
- Obezitate
- Antecedente de chirurgie abdominala care a provocat aparitia aderentelor
- mposibilitatea vizualizarii organelor
- Probleme legate de sângerare în timpul operatiei
- Tumori mari
Decizia de a converti într-o operatie deschisa este strict bazata pe siguranta pacientului.
La ce ar trebui sa ma astept dupa operatie?
Dupa operatie, este important sa urmati sfaturile medicului. Desi majoritatea oamenilor se simt mai bine în câteva zile, trebuie sa tineti cont de faptul ca organismul dumneavoastra are nevoie de timp pentru a se vindeca.
- Sunteti încurajat sa va dati jos din pat în ziua urmatoare operatiei si sa mergeti. Aceasta va ajuta la diminuarea durerii în muschii dumneavoastra.
- La 24 de ore dupa operatie veti începe sa beti lichide clare max.500ml: ceai îndulcit, apa plata, supa de zarzavat strecurata; la 48 de ore se poate adauga iaurt, lapte, brânza; la 3-4 zile se adauga ou fiert moale, carne fiarta, suc de fructe.pâine prajita
- Condimentele, grasimile, cruditatile, conservele, afumaturile, tocaturile, ceapa, usturoiul, mezelurile, alcoolul, cafeaua, nu sunt recomandate 4 saptamâni.
- Va veti relua majoritatea activitatilor dumneavoastra obisnuite în decursul a una pâna la doua saptamâni:dusul, condusul autoturismului, urcatul scarilor, activitatile profesionale si raporturile sexuale.
- Sunati pentru a stabili o întâlnire pentru control la 4-5 saptamâni de la operatie.
Ce complicatii pot aparea?
În afara de riscurile obisnuite, cum ar fi sângerarea sau infectia, embolia, pneumonia,etc., o complicatie grava specifica în chirurgia intestinului este fistula la nivelul anastomozei (desfacerea cusaturii). Aceasta complicatie apare la un numar relativ mic de pacienti si poate fi de la foarte mica la foarte severa, amenintând viata pacientului. Tratamentul variaza de la simpla supraveghere pâna la necesitatea unei altei interventii chirurgicale si a unei colostomii.
Când sa va sunati medicul
- Febra persistenta peste 39 C, frisoane
- Sângerare prin anus
- Durere si balonare abdominala accentuate
- Greata persistenta sau voma
- Tuse persistenta sau dificultati respiratorii
- Roseata si/sau scurgere purulenta la nivelul inciziilor, etc.
Comments