APENDICECTOMIA LAPAROSCOPICĂ

Posted on by

Ce este apendicele?

Apendicele este un organ cavitar de 5-8cm lungime cu un diametru de 5-7mm situat la inceputul intestinului gros care are un rol minor în imunitatea organismului. Functia sa nu este esentiala. Persoanele care au suferit o apendicectomie nu au un risc crescut de infectie. Alte organe ale corpului preiau aceasta functie odata ce apendicele a fost scos.

Ce este apendicectomia laparoscopica?

Apendicita este una din cele mai frecvente probleme chirurgicale. Una din 2000 de persoane sufera o operatie de apendicectomie în decursul vietii. Apendicectomia este operatie de îndepartare a apendicelui infectat. În mod traditional, apendicele este scos printr-o incizie efectuata la nivelul peretelui abdominal inferior drept. În majoritatea apendicectomiilor laparoscopice, chirurgii opereaza prin 3 incizii mici (fiecare de la 0,6 pâna la 1,2 cm) în timp ce urmaresc o imagine marita a organelor interne ale pacientului pe un monitor TV.

Avantajele apendicectomiei laparoscopice comparativ cu cea clasica:

 • durere postoperatorie mai redusa;
 • spitalizare scurtata;
 • o reluare mai rapida a activitatilor normale, principalul avantaj;
 • rezultate cosmetice mai bune.

Sunteti un candidat pentru apendicectomia laparoscopica?

Desi apendicectomia laparoscopica are multe beneficii, ea poate sa fie potrivita doar pentru o parte din pacienti. Apendicectomia laparoscopica este mai greu de efectuat daca exista o infectie avansata sau daca apendicele este perforat. O apendicectomie traditionala, deschisa, care utilizeaza o incizie mai larga, poate fi necesara pentru extragerea în siguranta a apendicelui infectat la acesti pacienti.

Care sunt pacientii care beneficiaza în mod special de apendicectomia laparoscopica:

 • femeile tinere cu dureri în abdomenul inferior(diagnostic diferential cu afectiunile genitale);
 • pacientii supraponderali si obezi la care operatia clasica necesita o incizie mare;
 • sportivii care necesita o recuperare mai rapida dupa operatie;
 • gravidele;
 • cei cu peritonita,laparoscopia permitând o mai buna toaleta peritoneala;
 • pacienti infectati cu virusul HIV.

Cum este efectuata apendicectomia laparoscopica?

O canula de trocar(un tub îngust) se introduce în abdomenul destins de bioxidul de carbon insuflat(spatiul de lucru). Laparoscopul,tubul metalic prevazut cu lentile si fibra optica care lumineaza si transmite imaginea la o minicamera video, se introduce prin canula în abdomen. Imaginea intraoperatorie de la camera video se transmite unui monitor TV pe care operatorii urmarecs interventia.Se mai introduc 2 canule de trocar prin care se introduc instrumentele necesare operatiei. Un tub de dren poate fi plasat în timpul procedurii. Acesta va fi scos înainte ca dumneavoastra sa parasiti spitalul.

Ce se întâmpla daca operatia nu poate fi efectuata sau finalizata prin metoda laparoscopica?

La un mic numar de pacienti metoda laparoscopica nu este fezabila datorita imposibilitatii de a vizualiza sau manipula organele în mod eficient. Atunci când chirurgul considera ca este mai sigur sa converteasca o procedura laparoscopica într-una deschisa, nu este vorba despre o complicatie, ci mai degraba de o judecata chirurgicala corecta. Factori ce pot creste posibilitatea alegerii sau convertirea la procedura “deschisa” pot include: infectia severa si/sau abces, perforatia,operatii preexistente datorita aderentelor, obezitatea, sângerarea.

La ce ar trebui sa ma astept dupa operatie?

Desi majoritatea oamenilor se simt mai bine în câteva zile, trebuie sa tineti cont de faptul ca organismul dumneavoastra are nevoie de timp pentru a se vindeca:

 • la 8-12 ore puteti bea ceai, apa lata, iar la 24 de ore supa, iaurt, min.1000ml de lichide; dupa 48 de ore se poate mânca brânza, ou fiert, carne fiarta, pâine prajita; la 6-7 zile se trece la o alimentatie normala;
 • la 6-8 ore va puteti ridica si daca nu ametiti puteti începe sa va deplasati însotit de o infimiera sau apartinator; dupa îndepartarea pansamentelor(24-48ore), puteti face dus; când nu mai aveti dureri abdominale, puteti face gimnastica si conduce autoturismul;
 • în absenta complicatiilor, la 10-14 zile sunteti recuperat si puteti sa va reluati activitatea cotidiana: mers pe jos, gimnastica, activitate profesionala, raporturile sexuale.

Ce complicatii pot aparea?

Ca în cazul oricarei operatii exista riscurl aparitiei complicatiilor: sângerare, infectie, lezarea unui organ învecinat, deschiderea bontului apendicular si exteriorizarea de continut intestinal, migrarea unui cheg de sânge la nivelul plamânilor, etc.

Când sa va sunati medicul?

 • febra persistenta peste 38ºC, frisoane, durere ce nu cedeaza la medicatie;
 • absenta tranzitului intestinal pentru gaze si materii fecale;
 • roseata, sângerare sau scurgere purulentala nivelul miniinciziilor.

 

Galerie Imagini:
Mobilizare apendice
Apendice inflamat
Cauterizare mezoapendice
Cauterizare mezou
Sectionare mezou
Latuire
Ligatura baza
Sectionare baza
Extractie
Aspect final

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *