Aproximativ 90 000 de operatii pentru eventratie (hernie incizionala în termiologia engleza) sunt efectuate în fiecare an în Statele Unite. Multe dintre aceste operatii sunt efectuate dupa metoda “deschisa” clasica. Unele dintre operatii sunt efectuate laparoscopic. Cura laparoscopica a herniei este o tehnica de a repara rupturile sau deschizaturile peretelui abdominal folosind incizii mici, laparoscoape (mici telescoape introduse în abdomen) si un petic (mesa) pentru a „petici” si ranforsa peretele abdominal. Poate oferi o întoarcere mai rapida în câmpul muncii si la activitatile obisnuite, cu un nivel de durere scazut pentru pacienti. Aceiasi tehnica laparoscopica se foloseste si pentru cura herniilor ventrale (HV).
Ce este eventratia si HV?
Atunci când se produce o eventratie, aceasta ia nastere de obicei la nivelul abdomenului pe locul unei cicatrici operatorii, evident dupa o operatie anterioara. În aceasta zona, muschii abdominali au o rezistenta scazuta; ca rezultat apare o umflatura sau o ruptura. În acelasi fel în care camera iese printr-o anvelopa sparta, foita interioara a abdomenului (peritoneul) iese prin zona slabita a peretelui abdominal pentru a forma un sac asemanator unui balon. Acest eveniment permite unei anse intestinale sau altui tesut intraabdominal sa patrunda în sac. În cazul în care continutul abdominal se blocheaza în sac, acesta este prins ca într-o capcana sau “încarcerat”. Aceasta ar putea conduce catre probleme potential grave ce ar putea necesita o interventie chirurgicala de urgenta.
HV apar pe linia mediana a abdomenului. Este vorba de hernia epigatrica, de linie alba,sau de hernia ombilicala, cea mai întâlnita. Se produc ca mai sus si au aceleasi complcatii mentionate.
Cum stiu daca am eventratie sau HV?
O eventratie sau o HV este recunoscuta ca o umflatura sub piele. Ocazional, nu cauzeaza absolut nici un fel de disconfort, dar puteti simti o durere în momentul ridicarii obiectelor grele, a tusei, a efortului la urinat, în momentul miscarilor abdominale si în momentul statului prelungit în picioare sau în pozitie sezânda. Durerea poate fi ascutita sau surda ce se înrautateste catre sfârsitul zilei. Durerea continua, intensa, roseata locala, senzatie de greata sau voma asociate cu umflatura sunt semne ca hernia poate fi încarcerata sau strangulata. Aceste simptome sunt motive de îngrijorare si este recomandat a contacta imediat medicul sau chirurgul dumneavoastra.
Ce cauzeaza eventratia si HV?
O incizie în peretele abdominal va fi întotdeauna o zona potential slabita. Eventratiile se pot dezvolta în aceste locuri din cauza eforturilor mari, îmbatrânirii, lovirii sau ca urmare a unei infectii în acel loc secundar unei operatii. Ele pot aparea imediat dupa operatie sau la ani dupa efectuarea operatiei.
În cazul HV, acestea apar în zone mai slabe ale peretelui abdominal, mai frecvent la nivelul buricului, hernia ombilicala.
Obezitatea, efortul fizic excesiv, constipatia, dificultatea de a urina, vârsta înaintata, favorizeaza aparitia eventratiei si a HV.
Care sunt avantajele curei laparoscopice?
- Un grad scazut de durere postoperatorie
- Durata redusa a spitalizarii
- Întoarcerea mai rapida la o alimentatie normala
- Reluarea mai rapida a activitatilor obisnuite
Sunteti un candidat pentru cura laparoscopica?
Numai dupa o examinare completa poate hotarî chirurgul dumneavoastra daca o cura laparoscopica a eventratiei sau HV este potrivita pentru dumneavoastra. Procedura se poate sa nu fie cea mai buna optiune pentru pacientii care au suferit operatii abdominale extinse, pentru cei cu hernii cu localizari nespecifice sau greu de abordat sau care prezinta bunele boli asociate.
Ce pregatiri sunt necesare?
- Spitalizarea va fi de 2-4 zile în absenta unor complicatii postoperatorii.
- Pregatirile preoperatorii includ analize sangvine, evaluare medicala, radiografie pulmonara si EKG, depinzând de vârsta si starea dumneavoastra generala.
- Este recomandat sa faceti dus în seara dinainte sau în dimineata zilei operatiei.
- Chirurgul dumneavoastra va poate cere sa aveti colonul complet golit înaintea interventiei. De obicei, trebuie sa beti o solutie speciala folosita pentru aceasta. Se poate sa vi se ceara sa beti numai lichide clare începând cu una sau mai multe zile înaintea operatiei.
- Dupa miezul noptii, în noaptea dinaintea operatiei, trebuie sa nu mâncati si sa nu beti nimic în afara medicamentelor pe care chirurgul dumneavoastra v-a permis sa le luati cu o înghititura de apa în dimineata operatiei.
- Medicamente precum aspirina, anticoagulante, medicatia anti inflamatoare (medicatia pentru artrita) si vitamina E trebuie sa fie oprite temporar pentru câteva zile pâna la o saptamâna înaintea operatiei.
- Renuntati la fumat si cereti tot suportul de care aveti nevoie acasa.
Cum este efectuata operatia?
- Folosirea unui brâu pentru peretele abdominal este prescrisa ocazional, dar adesea ineficienta.
- Eventratiile si HV nu dispar de la sine si se pot mari în timp.
- Chirurgia este tratamentul preferat si se efectueaza în unul din doua moduri.
- Abordarea traditionala se face cu ajutorul unei incizii în peretele abdominal. Aceasta poate merge printr-o parte sau prin întreaga incizie ce a fost efectuata anterior, piele, strat de grasime subiacent pâna în abdomen. Chirurgul poate alege sa coasa tesutul dumneavoastra natural, unindu-l, dar frecvent este necesara plasarea unei plase sintetice (mese) în sau pe peretele abdominal pentru o închidere solida. Aceasta tehnica este cel mai frecvent efectuata cu pacientul aflat în anestezie generala, dar în anumite situatii poate fi efectuata cu anestezie locala si sedare sau cu anestezie rahidiana. Chirurgul dumneavoastra va va ajuta sa alegeti tipul de anestezie care va este cea mai potrivita.
- A doua abordare este cura laparoscopica. În aceasta abordare, un laparoscop (un mic telescop cu o camera video atasata) este introdus printr-o canula (un tub mic gol) în cavitate abdominala. Laparoscopul si camera TV îi permit chirurgului sa vizualizeze hernia din interior. Alte incizii mici vor fi necesare pentru alte tuburi prin care se introduc instrumentele si plasa în abdomen. Aceasta mesa, sau plasa, este fixata sub defectul parietal, peste care se aplica ca un petec. Ea este fixata prin sutura sau cu agrafe metalice speciale. Aceasta operatie este efectuata sub anestezie generala.
Ce se întâmpla daca operatia nu poate fi efectuata sau finalizata cu metoda laparoscopica?
La un mic numar de pacienti metoda laparoscopica nu poate fi efectuata. Factori ce pot creste posibilitatea alegerii sau convertirea la procedura “deschisa” pot include obezitate, antecedente de chirurgie abdominala care a provocat aparitia unui tesut cicatriceal dens, imposibilitatea vizualizarii organelor sau probleme legate de sângerare în timpul operatiei. Decizia de a efectua o interventie deschisa este luata de chirurgul dumneavoastra fie înainte de, fie în timpul operatiei propriu – zise.
Atunci când chirurgul considera ca este mai sigur sa converteasca o procedura laparoscopica într-una deschisa, nu este vorba despre o complicatie, ci mai degraba de o judecata chirurgicala corecta. Decizia de a converti într-o operatie deschisa este strict bazata pe siguranta pacientului.
La ce ar trebui sa ma astept dupa operatie?
- Pacientii sunt încurajati sa aiba activitati usoare în timp ce stau acasa dupa operatie. Chirurgul dumneavoastra va hotarî nivelul activitatii, incluzând ridicatul si alte forme de efort fizic. Urmati cu atentie sfaturile chirurgului.
- Disconfortul postoperator este de obicei usor spre mediu. Frecvent, pacientii au nevoie de medicatie antalgica.
- Daca începeti sa prezentati febra, frisoane, voma, nu puteti urina sau aveti scurgeri din incizii ar trebui sa sunati imediat chirurgul.
- Daca aveti dureri prelungite care nu cedeaza la medicatia antalgica prescrisa, ar trebui sa va anuntati chirurgul.
- Majoritatea pacientilor pot reveni la activitatile obisnuite într-o perioada scurta de timp. Aceste activitati includ dusul, condusul autoturismului, urcatul scarilor, activitatea profesionala si raporturile sexuale.
- Ocazional, pacientii dezvolta o umflatura în zona în care a fost hernia. Frecvent acest lucru se întâmpla datorita colectiei lichidiene ce apare în spatiul fostei hernii, seromul parietal. Cel mai adesea acesta va disparea de la sine în timp. În caz contrar, chirurgul dumneavoastra îl poate aspira cu un ac.
- Ar trebui sa întrebati medicul dumneavoastra când si daca trebuie sa programati o întâlnire pentru control. Tipic, pacientii suna sa stabileasca întâlniri pentru control la 2-3 saptamâni de la operatie.
Ce complicatii pot aparea?
- Desi aceasta operatie este considerata a fi sigura, complicatiile pot aparea.Complicatiile din timpul operatiei pot include reactii adverse la anestezia generala, sângerare, lezarea intestinelor sau altor organe abdominale. Daca plasa nu este tolerata (corp strain), se infecteaza, aceasta poate necesita înlocuirea sau înlaturarea sa. Alte probleme posibile includ pneumonia, cheagurile de sânge sau problemele cardiace în cazul în care exista o predispozitie catre acestea. De asemenea, oricând o hernie este reparata, aceasta poate recidiva.
- Rata de recurenta pe termen lung nu este înca stiuta. Rezultatele pe termen scurt arata ca aceasta este la fel de buna ca la abordarea traditionala.
- Este important de amintit ca înainte de a suporta orice tip de interventie, fie ea laparoscopica sau traditionala, ar trebui sa întrebati chirurgul despre experienta si formarea sa profesionala.
Când sa va sunati medicul
Sunati neaparat chirurgul dumneavoastra daca prezentati una din urmatoarele:
- Febra persistenta peste 39 C (101 F)
- Sângerare
- Durere sau balonare abdominala accentuate
- Durere ce nu cedeaza la medicatie
- Greata persistenta sau voma
- Frisoane
- Tuse persistenta sau dificultati respiratorii
- Scurgere la nivelul inciziilor
- Roseata ce înconjoara inciziile.






















Comments