COLECISTECTOMIA LAPAROSCOPICĂ

Posted on by

Colecistectomia: îndepartarea veziculei biliare (colecist), popular “fiere”, “bila”, afectata de prezenta calculilor (“pietre”) sau malformata (septata, popular “strangulata”).

În trecut, operatia se realiza printr-o incizie (taietura) la nivelul peretelui abdominal de 10-25 cm, dureroasa, care impunea o spitalizare de 5-7 zile dupa operatie si o perioada de recuperare (pâna la reluarea activitatii) de 4-6 saptamâni.

Astazi, în Europa de Vest si în SUA (aproximativ 700.000 de colecistectomii/an), peste 85% dintre colecistectomii se efectueaza laparoscopic = colecistectomie laparoscopica (CL). Este aceeasi operatie care se efectueaza de peste un secol si care si-a dovedit eficacitatea în decursul timpului, dar modalitatea de realizare difera (s-a realizat pentru prima oara în 1987):

  • se fac 4 mini- incizii (2 de 0,7 cm si 2 de 1,2 cm) ;
  • durerea postoperatorie este mult redusa;
  • pacientul se mobilizeaza si poate începe sa bea lichide din ziua operatiei;
  • spitalizarea este de 24-72 de ore;
  • reluarea activitatilor curente este posiblia la 10-18 zile postoperator;
  • CL se poate efectua indiferent de marimea calculilor.

Ce este vezicula biliara (VB)?

  • Este un organ în forma de para, situat sub ficat, care printr-un canal scurt, este legat de calea biliara principala (CBP), canal ce face legatura între ficat si intestin.
  • Ficatul produce bila, lichid cu rol în digestie, care trece în intestin prin CBP.
  • Vezicula biliara (VB) are doar rolul de a colecta si concentra bila produsa de ficat în pauzele interdigestive: odata ce alimentele trec din stomac în intestin, vezicula biliara se contracta si bila continuta trece prin calea biliara principala în intestin (de aceea orice obstacol în curgerea normala a bilei produce dureri);
  • Eliminarea VB patologice („bolnave”) la marea majoritate a pacientilor, nu afecteaza digestia.

Ce provoaca suferinta veziculei biliare?

În peste 90% din cazuri, suferinta VB este determinata de prezenta litiazei, adica a calculilor (“pietre”) în interiorul acesteia.Deocamdata nu se stiu cu exactitate cauzele aparitiei litiazei biliare.

Calculii provoaca tipic colica biliara (dureri abdominale în zona ficatului+varsaturi), de regula dupa ingestia de alimente mai greu digerabile;  uneori la cei cu calculi mari (peste 0,5 cm) se suprapune infectia si apare colecistita acuta (se adauga frison , febra), urgenta chirurgicala, mai frecventa la barbati si la cei peste 65 ani, a carei operatie este optima în primele 4 zile de la debut.

Calculii mici (sub 0,5 cm) pot trece în calea biliara principala si vor determina aparitia icterului (“galbenare”) si/sau a pancreatitei acute biliare,afectiuni cu gravitate ridicata.

În 5-10% din cazuri, suferinta VB este determinata de prezenta unor septuri (“strangulari”) care împiedica evacuarea normala a bilei, vezicula hipotona(lenesa).

Cum se realizeaza CL?

  • Operatia se efectueaza în anestezie generala (pacient adormit).
  • Cavitatea abdominala se umfla printr-un ac cu bioxid de carbon (CO2) la o presiune prestabilita, pentru a crea spatiul de lucru.
  • Se efectueaza 4 miniincizii în locuri prestabilite.
  • Prin acestea se introduc 4 trocare (tuburi metalice sau din plastic prevazute cu valve).
  • Prin trocare se introduc laparoscopul, lung de 33cm si gros de 1cm,instrument electrono-optic care lumineaza si transmite o imagine marita printr-un sistem special de lentile la un monitor TV pe care se urmareste interventia si instrumentele.
  • În functie de dificultati, operatia dureaza 30-100 min.
  • VB dupa îndepartare se scoate prin una dintre miniincizii; daca calculii sunt mari si/sau în colecistita acuta, incizia respectiva va fi marita, va necesita mai multe cusaturi si va fi mai dureroasa postoperator.

Operatia poate fi efectuata întotdeauna laparoscopic?

NU. Exista situatii când manipularea organelor, vizualizarea, sângerarea, prezenta de aderente dupa alte operatii, fac CL riscanta pentru pacient (5-30% din cazurile de colecistita acuta). În aceste situatii se trece la operatia clasica, deschisa: conversia.

Cum diagnosticam suferinta VB?

Cea mai eficienta modalitate de diagnostic este ecografia.Pentru operatie mai sunt necesare si alte investigatii, care se vor efectua în spital: analize de sânge, electrocardiograma (EKG), radioscopie pulmonara.În unele situatii particulare mai pot fi necesare necesare:endoscopia digestiva superioara, tomografia computerizata, iar în caz de suspiciune de calculi în calea biliara principala, colangio-RMN (rezonanta magnetica), colangio-pancreatografie retrograda, ecoendoscopie.

Pregatire preoperatorie

  • Cu o zi înainte de operatie, mâncati obisnuit dimineata si la prânz, seara beti lichide.
  • Dimineata operatiei nu beti si nu mâncati nimic.
  • Pacientul se rade (daca este cazul) de la ombilic la mameloane.
  • Pacientii care au tratament prescris pentru alte afectiuni, vor discuta cu chirurgul si cu anestezistul.
  • Dus în dimineata operatiei.

Ce se întâmpla dupa operatie?

  • Pentru 2-4 ore, pâna la trezirea completa, veti fi dus în salonul de îngrijiri postoperatorii.
  • La 6-8 ore postoperator, se poate începe mobilizarea activa progresiva: ridicat din pat în sezut, dat jos la marginea patului, mers la toaleta.
  • La 6-8 ore poate începe sa bea ceai neîndulcit, apa plata, daca nu are senzatie de greata sau daca nu varsa.
  • 20% dintre pacienti pot prezenta dureri importante (abdomen si sau umar drpt.).
  • 10-15% vor prezenta varsaturi;
  • In prima zi dupa operatie pacientul începe sa se plimbe si va bea min. 1000 ml de lichide (apa plata, ceai îndulcit, supa strecurata sarata) si sa manânce iaurt, brânza de vaci ( exceptie pacientii care au contraindicatie pentru sare datorita altor boli);
  • A doua zi, pacientul se va plimba si va mânca: supa de legume, iaurt (lapte batut), brânza de vaci, ou fiert moale, pâine prajita, compot de casa, suc natural de portocale.

Cât dureaza spitalizarea si recuperarea?

  • Obisnuit, pacientii vor fi spitalizati 24-48 (Bucuresti), 48-72 ore (provincie);
  • Reluarea activitatilor curente (plimbare, condus autovehicule, activitate profesionala care nu implica eforturi fizice mari) la 7-10 zile postoperator;
  • Activitati fizice intense la peste 10 zile (functie de confortul pacientului);
  • Recuperarea postoperatorie este de 10-18 zile (functie de persoana si profesie).

Când solicitam chirurgul?

Daca dupa externare constatam:frison, febra (>37,8°),dureri abdominale intense, varsaturi,icter (tegumente galbene),scurgeri de sânge sau puroi prin incizii.

Ce complicatii pot apare?

  • Dupa orice operatie, indiferent de dificultate, pot surveni complicatii. Complicatiile sunt mai reduse dupa CL comparativ cu colecistectomia deschisa.
  • Complicatii locale: sângerare, leziune accidentala a CBP, duoden, etc.;
  • La pacienti tarati (pulmonari, cardiaci diabetici, renali, etc.), la cei cu aderente postoperatorii,la cei cu colecistita acuta, pancreatita acuta, icter, complicatiile postoperatorii sunt mai frecvente.

CL printr-o singura incizie („single port”) este o tehnica recenta.Presupune o singura mini incizie de 2-3 cm ascunsa la nivelul ombilicului prin care se introduce un dispozitiv cilindric special. Prin dispozitiv se pot introduce în cavitatea peritoneala laparoscopul si doua instrumente. Avantajele sunt recuperarea si durerea mai redusa si efectul cosmetic. La dezavantaje avem tehnica mai dificila, selectia atenta a cazurilor, riscul eventratiei postoperatorii, costul dispozitivului.

Regim alimentar min. 30 de zile după operaţie
Va avea 4-5 mese pe zi, la ore fixe. Va mânca încet şi va mesteca bine.
Alimentele vor fi sărate în absenţa contraindicaţiilor individuale.

ALIMENTE PERMISE:

LAPTE ŞI DERIVATE: lapte dulce (dacă se suportă), lapte bătut, iaurt,brănză de vacă, caşcaval, caş, telemea;
FĂINOASE: orez, fidea, macaroane, fulgi de ovăz, pâine prăjită sau uscată,mămăligă;
LEGUME FIERTE: fasole verde, mazăre,spanac,morcovi,sfeclă roşie,cartofi, dovlecei,conopidă
LEGUME CRUDE: salată verde, roşii, ardei graşi;
SUPE: de zarzavat, de carne;
GRĂSIMI: untdelemn, unt proaspăt;
CARNE FIARTĂ,FRIPTA: carne de pasăre, viţel, vacă, porc slabă, grătar la 10 zile;
PEŞTE PROASPĂT: crap, şalău, ştiucă, păstrăv, rasol sau grătar;
PRĂJITURI: budincă, griş, plăcintă cu mere, cu brânză, clătite, păjituri uscate;
DULCIURI: marmeladă, miere de albine, gem;
FRUCTE: mere, portocale, banane, grapefruits, pere, struguri, caise, piersici, cireşe, vişine, prune, căpşuni, compot de casă;
BĂUTURI: suc natural de portocale, lămîie, mere, ceaiuri, cafea decofeinizată.

ALIMENTE NERECOMANDATE:

LAPTE ŞI DERIVATE: smântână , brânzeturi fermentate, brânză de burduf;
SUPE: supe grase;
OUĂ: ouă tari, ochiuri, omletă, jumări;
CARNE: carne de porc grasă, raţă, gâscă, mititei, cârnaţi, mezeluri, afumături, slănină, vânat,rântaş, prăjită,tocată, cărnuri conservate;
PEŞTE: icre, peşte gras, afumat, conserve;
GRĂSIMI: grăsime de porc, grăsimi prăjite;
LEGUME: fasole, varză, ridichi, ceapă, usturoi, castraveţi, ciuperci;
PRĂJITURI: cu frişcă, torturi, cremă de ciocolată, îngheţată;
CAFEA: cafea neagră, cacao;
BĂUTURI ALCOOLICE
CONDIMENTE: piper, ardei iute, hrean, boia, oţet, muştar;
FRUCTE: nuci, migdale, alune.

După 30 de zile de la operaţie regimul vi-l faceţi singuri: măncaţi de toate, alimentele care vă provoacă discomfort digestiv, vor fi evitate.

Galerie Imagini:
Dispoztie trocare
Expunere colecist
Disectie
Disectie Calot
Sectiune cistic
Decolare colecist
Extragere
Piesa
Aspect final

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.
Required fields are marked *